A Szomorú Vasárnapot követő 2-3. hét történései

A Szomorú Vasárnapnak keresztelt esemény után két-három héttel a lassú és gyötrelmes konszolidáció indul be. Újabb támadások nem történtek, de az internet és a telefonszolgáltatás sem állt helyre. Legelőször a kritikus infrastruktúra nyílt meg újra - illetve valamelyik be sem zárt - közmű szolgáltatók, egészségügyi intézmények, kormányhivatalok épületeiben indult meg újra a teljes, lakosság számára is nyílt munkavégzés, utána a gazdaságilag fontos Váci út irodaépületeinek globálcégei kezdhették meg újra a működést, végül a gyárak egy része is beindult. Az embereket bérelt buszok, vagy éppen a Honvédség szállítja a munkahelyére és vissza, és valamennyi élet visszatér az utcára, de súlyos korlátok között.

A kerületek határain katonai ellenőrző pontok vannak felállítva, és megfelelő kíséret nélkül szabadon mindenki csak abban a kerületben mozoghat, ahol a lakása, nagykövetsége, vagy az ideiglenes szállását biztosító sportlétesítmény található.

Internet és telefon híján az alternatív média ütötte fel a fejét. Az unalmas kormányutasítást közlő rádiók és televíziós adások között felütötte a fejét egy “Halott Európa Rádió” nevű, főként az éj leple alatt időleges adásokat produkáló kalózrádió, akinek tagjai adásaikban nagyon erősen tolják a természetfelettivel kapcsolatos elrugaszkodott összeesküvéseiket, illetve egy ismeretlen tech-hobbisták által üzemeltetett, ZeroNet névre keresztelt, majdnem város méretű Wireless Lan hálózat, amihez könnyű csatlakozni, és a moderálatlan, radikális alternatív internete lett Budapestnek. Az előnye hogy semmi nem titkosított, és semmi nincs moderálva, a hátránya hogy semmi nem titkosított és nincs moderálva.

A hírek hiányában a pletykák terjengenek mindenhol. A kormány hivatalos közlést úgy néz ki nem tett a nemzetközi médiának, a nemzetközi média meg csak találgat, hogy pontosan mi történhetett, de az okkult iránti érdeklődés a nagyjából 150 évvel ezelőtthöz hasonlóan ismét népszerű hobbi lett mind a négy égtáj felé. Önjelölt gyógyítók, jósok, varázslók sokasága tűnt fel, tinédzserek újra démonidézéssel próbálkoznak, és ha van is igazság ezekben a történetekben, egyszerűen eltűnnek a zajban. A világ tud a természetfeletti létezéséről, de még nem tud vele mit kezdeni.
A budapesti lakosság utcazenével, cigaretta és szesz cserélgetésével, udvarlással, nyílt házassággal, és dekadenciával múlatja az időt - már ha épp nem dolgozik. Mindezt reggel hattól este kilencig, amikor ugyanis kijárási tilalom van továbbra is érvényben. Az enyhülés folyamatos, de folyamatosan lassú.

Megjegyzések