A Szomorú Vasárnapot követő hét történései


Közép-európai idő szerint 2020 február kilencedikén, éjfél után harminchat perccel az egész világ számára bizonyosságot nyert a természetfeletti létezése. A budapesti Deák Ferenc téren található Anker-palota megsemmisülésének tagadhatatlanul természetfeletti minősége, a halálos áldozatok nagy mennyisége, és a szemtanúk, fotók és videofelvételek sokasága váratlanul özönlötte el a világ összes nívósabb információs csatornáját.

A Magyar Honvédség gyors reakciójának köszönhetően szinte azonnal megkezdődött az érintett helyszín gyors evakuálása, a tömegpánikot azonban sem az állami szervek, sem a lakosság nem tudta, illetve nem is akarta megkerülni.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tizenhét perccel az eset után elrendelte a szükségállapotot, illetve az eset után másfél órával a Belügyminisztérium a budapesti rendelkezést országos minősítésűre emelte, valamint elrendelte az országos szintű hírzárlatot, és a fővárosban bevezette a katonai törvénykezést. Az egyenruhás katonák megerősítették a főváros infrastruktúrájának kritikus pontjait - kórházak, erőművek, víztisztítók, gázelosztók, telekommunikációs központok, és stratégiai raktárak kerültek fegyveres védelem alá, a nagyobb utakon katonai konvojok járőröznek, és az egész városra, és a teljes lakosságra érvényes kijárási tilalmat vezettek be.

A Szomorú Vasárnap néven elhíresült katasztrófa után még aznap, este hatkor megkezdték az első élelmiszerosztásokat, illetve az utcán lézengő emberek lakásokba terelését. Akinek a lakcímkártyája nem Budapestre szól, azt elszállították, aki nem rendelkezik magyar állampolgársággal, azt az állampolgárságának megfelelő nagykövetségre szállítják, aki semmilyen érvényes papírral nem rendelkezik, azt a Puskás Ferenc Aréna, a Hidegkúti Nándor Stadion, valamint a Groupama Aréna területén kerül ideiglenes elszállásolásra.

Az Észak-Atlanti Katonai Szövetség behívja a magyar erőket képviselő személyeket magyarázatra, összeül az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa, közleményt ad ki Donald Trump, Vlagyimir Putyin, Hszi-Csin Ping, valamint más állami vezetők, a nagyobb vallási felekezetek vezetői, a Római Pápa, az Iráni Ajatollah, Német Sándor, a Dalai Láma, és sokan mások válságtanácskozásokat hívnak össze. Ezek tartalmát és eredményét azonban részlegesen és zavartan ismerhetik meg a budapesti Bűnevők, ugyanis a kommunikációs hírzárlat még hajnalban utoléri őket, és az ételosztást már a saját lakásukban, illetve az egyéb elrendelt pontokon várhatják csak meg. A különböző lakcímhez tartozó családtagok elválasztásra kerülnek egymástól, a katonák csak a kontroll egyelőre üresnek tűnő ígéretét adják magyarázat helyett. A magyar kormány tagjairól, a miniszterekről, és főbb egyenruhás parancsnokok hollétéről nincs hír, de mindenki sejti, hogy a pesti paneleknél és budai villáknál jóval biztonságosabb helyen vitatják meg az eseményeket, és döntésük előbb-utóbb a fővárosiak élete és mindennapjai lesznek majd.



Megjegyzések