A Szomorú Vasárnapot követő hónap történései

A Szomorú Vasárnap miatt elrendelt biztonsági rendelkezések egy része a napokban visszavonásra kerül, a rendkívüli állapotot veszélyhelyzet váltja vel. Március elején a Belügyminisztérium elrendelte a polgári törvénykezés visszaállítását Budapest területén, pusztán a Deák Ferenc tér, a Hősök tere, és a kettőt összekötő Andrássy út marad úgynevezett “műveleti terület,” azaz katonai fennhatóság alatt. A 3-as metró helyett pótlóbuszok közlekednek az egész vonalon, a 2-es metró megállás nélkül áthalad a Deák Ferenc téren, a műemléki 1-es metró pótlóbuszt sem kapva nem üzemel. Emellett megjelenik a 113 vészhívószám, amin a lakosság a természetfelettit érintő problémákat, illetve bűncselekményeket jelenthet be.

A hétköznapi életben visszaáll a telefonszolgáltatás, az internet viszont továbbra is korlátozás alatt marad, nem pusztán magyar oldalról, mivel bizonyos országok a magyarországi IP tartományokra általános korlátozást vezettek be. Továbbá a magyar interneten a pánikkeltő és hamis hírek miatt a természetfeletti jelenségekkel kapcsolatosan komoly cenzúra lép életbe, kommentek, hírek, és fórumposztok tűnnek el, ami a ZeroNet létjogosultságát komolyan megnöveli.

A lakosság nincs bezárva a saját kerületébe, mindenki szabadon mozoghat. A boltok nagyrésze újra kinyit, és az élet visszaáll valamelyest normálisba. A rendőri járőrözés továbbra is sűrű az utcákon, sok az igazoltatás, és a hatóságok továbbra is tettre készek - ennek a legfőbb oka a sok papírok nélkül mozgó hajléktalan, bevándorló, és egyéb személy, akiket a stadionokban gyűjtöttek össze. A várost mindenki szabadon elhagyhatja, de több helyen a kormány ellenőrzőpontokat állít fel, ahol szúrópróba szerűen igazoltatják a lakosságot, az országhatárt viszont csak az lépheti át, akinek megbízatása megköveteli azt.

A Miniszterelnökség pusztán rövid tájékoztatást adott ki, amiben közölték, hogy az elhunytaknak járó végtisztesség anyagi vonzatát a kormány kezeli, és saját halottjának tekinti az összes áldozatot. Továbbá közölték, hogy felállítottak egy operatív csoportot, aminek a feladata az ilyen veszélyforrások felkutatása és neutralizálása.

Azt mindenki érzi, hogy a természetfeletti létezése innentől kezdve köztudott a budapesti lakosság számára is, és komoly pletykák terjengenek egyházi csodatévőkről és boszorkányokról, akik az ország fővárosában tevékenykednek.



Budapest most:

A várost ugyanúgy megviselték a szigorító intézkedések, mint a lakosságot. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a korlátozó intézkedések hatására nem tudta teljes kapacitással elvégezni a feladatát: a köztéri szemetesek körül, valamint az utcán kisebb szemétszigetek alakulnak ki, a panelházakban a szemétledobók rég telítődtek, jópáran az ablakból az utcára szórták a háztartási hulladékot, melynek eltakarítása még heteket vehet igénybe. A Magyar Orvosi Kamara felhívja mindenki figyelmét a személyes higiénia, és az alapos kézmosás fontosságára a lehetséges fertőzések elkerülése érdekében.

A szükségállapot bevezetése előtti órában a városban megindult a fosztogatás, így az utcára kilépők jó pár betört kirakattal találkozhatnak, az elmúlt hetekben a betöréses lopások száma jelentősen csökkent, de a rendvédelmi szervek lassú reakcióideje miatt nem szűntek meg.

A gazdaságot ért komoly károk az elkövetkezendő napokban mindenki számára nyilvánvalóvá válnak. Több kisebb üzlet nem nyit ki, valamint erős készlethiánnyal szembesülnek Budapest lakosai: a tartós élelmiszereken kívül mást nehéz beszerezni, valamint a különféle rágcsálóírtó szerek is hamar elfogynak a boltok polcairól.

A több hétig tartó zárvatartás miatt panzió, szálloda, és hostel is bezárásra kényszerül. Csak a nagyobb belvárosi szórakozóhelyek engedhetik meg maguknak a nyitvatartást, így kevés szórakozási lehetőség maradt a városban, a mozik viszont tárt karokkal várnak mindenkit.

Összességében a város hónapokkal ezelőtti fényéből nem sok maradt. Néha az embernek olyan érzése támad a koszos utcák, a katonai őrizet alatt álló területek láttán, mintha egy haldokló városban sétálna. Mindezek ellenére habár az emberek óvatosak, Budapest nyüzsög az élettől. A hosszú bezártság után mindenki élvezi a jó időt, az emberek jórésze örömmel megy vissza dolgozni. A szociális médiát elöntik a lassan egy hónapja nem találkozott gyerekek, rokonok, és szerelmek újraegyesítéséről készült szelfik, és videók.



Megjegyzések